De nadelen
In gesprekken met potentiële werkgevers worden vaak de volgende nadelen naar voren gebracht met betrekking tot een duobaan:
- Geen 1 aanspreekpunt
- Geen eenduidig beleid
- Het is een experiment
- Het duo kan uit elkaar vallen
- Het is duur
Werkgevers geven aan graag 1 aanspreekpunt te willen hebben voor een functie. 1 aanspreekpunt wordt dan als synoniem gebruikt voor 1 persoon, 1 gezicht.
In een duobaan organiseren de duopartners hun werk zodanig dat het niet uitmaakt wie er over een bepaald onderwerp aangesproken wordt. Het probleem 'we moeten het twee keer vertellen/uitleggen' zal in de praktijk niet (vaker) voorkomen als ware het 1 persoon. De duopartners voelen het namelijk als hun eigen (zware) verantwoordelijkheid de werkgever en medewerkers niet te belasten met het feit dat er 2 personen aan het werk zijn. Goede werkafspraken, onderlinge communicatie (ook op de dag dat de ander niet werkt) en vastleggen van alle activiteiten zijn dan ook noodzakelijk. Zaken die eigenlijk ook vanzelfsprekend zijn als 1 persoon werkzaam is op een functie, maar dan vaak vergeten worden.
Uiteraard heeft ieder zijn eigen manier van invulling van bepaalde zaken. Dit kan bij sommigen zelfs afhangen van 'het been waarmee ze uit bed gestapt zijn'. Met een duo heb je met 2 personen te maken; sommigen zullen voorkeur hebben voor de ene persoon, anderen voor de ander. Diversiteit kan ook een voordeel hebben.
Beleid is niet iets wat je dagelijks bijstelt; dit is de grote lijn die je uitstippelt en waar je als duopartners samen over na hebt gedacht en ook naleeft. Voordeel is dat je elkaar vasthoudt aan het navolgen van het beleid; deze controlefunctie ontbreekt vaak als iemand alleen verantwoordelijk is.
Duobanen komen niet zo veel voor in de functies waarin wij geinteresseerd zijn. Werkgevers geven dan ook toe huiverig te zijn voor de nieuwigheid ervan. Inmiddels hebben wij vele jaren ervaring als duo en kunnen we aantonen dat het werkt. Zowel onze werkgever als collega managers/directeuren zijn bereid een referentie te geven.
Wij vinden het leuk om aan de weg te timmeren en het concept 'Werken in duobaan in een leidinggevende functie' uit te dragen.
Het spreekt voor zich dat wij juist een voor ons toekomstvaste constructie willen creëren waarmee we meerdere jaren vooruit kunnen. Mochten er onverhoopt toch omstandigheden zijn waardoor 1 van de duopartners de baan opzegt dan begrijpen we dat u als werkgever hiervan niet de consequenties wilt dragen. Om in deze omstandigheid te voorzien stellen wij voor om in beide arbeidscontracten een inspanningsverplichting op te nemen dat degene die blijft een nieuwe duopartner zoekt.
De extra kosten zitten vooral in het feit dat we allebei 3 dagen werken, waardoor de functie meer uren beslaat. Maar wij gaan natuurlijk ook uit van een takenpakket van 48 uur. De werkgever kan de functie dus 'zwaarder' inrichten dan als de functie door 1 persoon zou worden ingevuld. De overige kosten zijn zeer beperkt.
Maak jouw eigen website met JouwWeb